Mäklarguiden gör bostadsaffären tryggare

Mäklarguiden vill förändra mäklarbranschen och ge både köpare och säljare det stöd de behöver i sitt livs viktigaste affär. Grundare Elias Hermez har många års erfarenhet från mäklarbranschen. Han har under åren sett att enskilda mäklarbyråer har svårt att svara upp till kunders behov. Han bestämde sig för att göra något åt det och startade Mäklarguiden. En oberoende tjänst som hjälper köpare och säljare med sin bostadsaffär.

– jag har så långt jag kan minnas haft ett gediget intresse för fastigheter. Sedan 2008 har jag drivit olika typer av säljorganisationer och senast som co-founder till ett framgångsrikt mäklarkontor här i Stockholm, säger Elias.

Erfarenhet har skapat förståelse för vad kunder behöver

Möten med kunder genom åren har skapat en förståelse att någonting saknas i mäklarbranschen. Det har för en traditionell mäklare visat sig vara svårt att agera oberoende rådgivare i praktiken och samtidigt företräda sin mäklarbyrå och de bostäder som den tillhandahåller.

– Mäklarguiden vill kunna ge en köpande kund svar på frågan om vad som är rimligt att betala för en bostad för att inte gå minus på sin affär. Vi vill kunna hjälpa säljare att förhandla fram bra mäklararvoden och personligen kunna rekommendera en mäklare som passar just den kunden. Oavsett vilken byrå mäklaren företräder. Av naturliga skäl blir det svårt för traditionella mäklartjänster att svara upp till detta. Det vill vi genom vår tjänst ändra på, säger Elias.

En direkt förfrågan blev till slut startskottet för Mäklarguiden

Startskottet för Mäklarguiden var egentligen när Elias fick en direkt förfrågan av en vän att agera rådgivare i ett första bostadsrättsköp för ett par år sedan. Vännen hade ingen erfarenhet av att köpa bostad sedan innan och heller inte tiden att sätta sig in i bostadsmarknaden och börja leta.

–  Eftersom jag då hade en lång erfarenhet av bostadsmarknaden och dess aktörer, såg jag det som en självklarhet att göra mitt yttersta för att guida honom. Allt från behovsanalysen och vad han sökte efter, till att med mina kontakter leta fram alla matchande objekt både på och utanför marknaden. När rätt bostad dök upp och priset var på en nivå han tyckte var rimlig, slog han till

Som ett kvitto på väl utfört arbete blev Elias kontaktad igen när vännen ville sälja och flytta till större och bad Elias om hjälp att hitta rätt mäklare.

–  Jag satte igång att scanna av mäklarna som sålde mest i området, jämförde recensioner och kontaktade personligen mäklare för att välja rätt utifrån vad min vän efterfrågade. Till slut hittade vi en passande mäklare som framgångsrikt förmedlade bostaden med en vinst på flera hundra tusen kronor.

I drygt ett år efter den här affären jobbade Elias och hans team dag och natt med att knyta avtal med mäklarbyråer i Stockholm som de ville samarbeta med utifrån Mäklarguidens kriterier. Det viktiga för Mäklarguiden är att partners håller en hög standard genom hela processen. Både för att kunna rekommendera rätt bostäder och erbjuda professionella mäklare åt sina kunder.

Såhär föddes Mäklarguiden.